Pécs és a gazdag stílusvilág

2023.06.28

Bár cégünk főként a Dunakanyarra és annak agglomerációjára fókuszál, különböző konferenciák, előadások erejéig országszerte megfordulunk. Idén eltöltöttünk néhány napot Pécsett, ami mellett - építőipari szegmensünk okán, és mert a szentendrei építészet szomszédságában élünk - nem mehetünk el szó nélkül.

A Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretében a város 2010-ben Essennel és Isztambullal karöltve Európa egyik kulturális fővárosa lett. Amellett, hogy megújult a Kodály Központ, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed, a fejlesztésekhez igazodva csodaszépek lettek a közterek és a parkok: új köntösbe öltöztek a lépcsősorok, a díszburkolatok, a szökőkutak, a sétányok és a vár támfalai.

Szakmai szemmel vizsgálva kimondhatjuk, hogy a város adottságából fakadó szintkülönbség vagy a színes stílusvilág ötvözete sem jelentett akadályt a projekt megálmodói és kivitelezői számára. Sőt gyönyörű, szemet gyönyörködtető egyveleget nyújt, ahogy a romantika, a szecesszió, a különböző modern stílusok és a török építészeti emlékek milyen remekül férnek meg egymás mellett, nem beszélve arról, hogy a Zsolnay porcelángyárnak köszönhetően szinte minden épület homlokzatáról visszaköszön Pécs világhírű büszkesége.