CSOK: friss részletek

2023.12.18

December közepén megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami az első lakásvásárlók számára biztosít kedvező előírásokat. Többek között az is szerepel a hirdetményben, hogy a hitelösszeg elérheti a vételár 90%-át. A 2024 januárjától rajtoló CSOK Plusz program részletei napvilágra kerültek, hivatalos partnerünk pedig minden igényt kielégítően segít abban, hogy ügyfeleink tisztán láthassák lehetőségeiket. A bankmonitor.hu oldaláról Argyelán József cikkét osztjuk meg.

"Megjelent az MNB rendelet, amely 2024. januárjától módosítja az adósságfék szabályokat. Azon belül is az első lakást vásárlók, lakásszerzők számára ad kedvezményeket az új előírás: a feltételek teljesülése esetén elég lehet 10% önerő. (Alapesetben a vételárnak, lakás forgalmi értékének legfeljebb a 80%-át érhetné el a lakáscélú jelzáloghitel összege.)

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a bankok a jogszabályi előírásoktól szigorúbb feltételeket is megszabhatnak.

Jó tudni:

Ez a módosítás komoly segítséget jelenthet a vevőknek. Egy 80 millió forint értékű lakás megvásárlásánál az alapszabály esetében minimum 16 millió forint önerőre lenne szükség. Az új előírások alapján azonban elég lehetne az ingatlan megvásárlásához 8 millió forint önerő is.

Milyen feltételeket kell teljesíteni az új, kedvezőbb hitelfedezeti arány "elnyeréséhez"?

Először is van egy életkori korlát. Az adós hiteligényléskor nem tölthette be a 41. életévét. Amennyiben adóstársak is vannak a hitelügyletben, akkor az életkori feltételnek nekik is meg kell felelniük. Ezzel biztosítva van, hogy csak fiatalok tudják kihasználni ezt a kedvező lehetőséget. Van még egy előírás, ami az adós és adóstársak meglévő ingatlanjaira vonatkozik: egyikük sem rendelkezhetett lakásban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal. Van kivétel a tulajdoni hányad szabály alól: olyan ingatlanban rendelkezhetett akár 50%-nál nagyobb tulajdoni hányaddal is az adós, adóstárs, melyet jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog terhel. Ezzel az előírással teljesül az a kikötés, hogy első lakásszerzésénél lehessen kihasználni a kedvező szabályokat.

A jogszabály alapján két kérdés felmerülhet:

1. A jogalkotó múltidőben említi a tulajdoni hányadokat, ez alapján felmerülhet a kérdés, hogy a jelenleg meglévő tulajdonnal mi a helyzet. Jó eséllyel az sem megfelelő, de ez így nincs kimondva.

2. Egyik fél sem rendelkezhet 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet, ha ugyanazon ingatlanban van 49% – 49% tulajdoni hányaduk. Ebben az esetben szinte egy teljes ingatlannal rendelkeznek, szigorúan nézve viszont teljesítik az előírást.